Nieuws
Zaterdag 3 november werd er door ruim 20 vrijwilligers uit het hele land gewerkt in pinetum de Dennenhorst aan de Boslaan. Een zeer succesvolle dag. Bijzonder was dat ook een speciale nieuwe boom is geplant van een bijzondere herkomst.
 
De toen 6 jarige Yeme Vermij uit Ede nam vijf jaar geleden zaden mee van een mooie parasol-den op de camping in Italië en heeft deze de afgelopen vijf jaar smet succes opgekweekt. De boom werd nu te groot en is door hem afgelopen zaterdag in het pinetum feestelijk overhandigd en aangeplant.
De boom heeft de recente koude winters overleefd wat hoop geeft dat de boom het in ons koude klimaat kan redden.
 
Verder werd er door de vrijwilligers, waaronder Yeme en zijn familie veel opslag verwijderd, storm – en droogteschade opgeruimd, het nodige gesnoeid en nog veel meer. Na de stormschade aan het begin van het jaar, heeft de droogte deze zomer veel schade aangericht.
Zeker 50 bomen en struiken zijn door de droogte verbrand. Met name de gele coniferen hadden het zwaar te verduren, nadat na een regenbuitje in augustus de zomer zich weer herpakte.
De blauwachtige bomen hebben juist goed gedijt in de droogte. De jonge aanplant heeft het over het algemeen redelijk gehouden, dankzij het intensief water geven.
Het gehele pinetum besproeien is echter ondoenlijk. Het opruimen van de schade zal de komende maanden nog veel werk opleveren.
 
De volgende gelegenheid om zelf mee te helpen in het pinetum aan de Boslaan is 16 maart 2019 tijdens NL doet. Meer info op www.pinetum.eu.