Nieuws
In Lunteren was de herinnering aan de ooit wereldberoemde geleerde Hugo de Vries (o.a. drie keer genomineerd voor de Nobelprijs) zo langzamerhand in het vergeetboek geraakt. De herdenking onlangs van zijn 80e sterfdag (passend gehouden in ‘de Boeckhorst’, eertijds zijn woonhuis, thans het Parkhotel ‘Hugo de Vries’) heeft deze grote bioloog (botanicus, geneticus, naturalist en evolutionist) aan de vergetelheid ontrukt.
De_geest_van_Hugo_de_Vries
Vorig jaar al tijdens het eerste overleg voor deze herdenking werd ik getroffen door een heel veld uitbundig bloeiende Teunisbloemen op het braakliggende terrein bij Albert Heijn. Want een halve eeuw lang heeft Hugo de Vries deze plant bestudeerd en gekweekt en zijn reputatie is vrijwel uitsluitend gevestigd op onderzoek aan de Teunisbloem (Oenothera lamarckiana), waaronder in de eerste plaats de mutatietheorie.
De_geest_van_Hugo_de_Vries_2
Was de ‘vrije vestiging’ van twee fraaie exemplaren van de Teunisbloem in mijn achtertuin een dankjewel van de geest van Hugo voor mijn herdenking, of is er een meer prozaïsche verklaring? Want overal in het dorp, bij voorbeeld tientallen in de bermen van de Randweg en ook elders langs wegen en het spoor, vind je Teunisbloemen. Geen wonder, als je bedenkt dat in de bijna twintig jaar dat hij hier heeft gewoond, Hugo de Vries in zijn proeftuinen achter ‘de Driest’ er duizenden heeft gekweekt.
Maar ik blijf toch ‘mijn’ Teunisbloemen beschouwen als een blijk van waardering van mijn grote vakgenoot van een eeuw geleden!
 
Lunteren, juli 2015
Jan Hilco Frijlink