Nieuws
Door Willem de Frel
 
Wanneer ik door Adriette van Ginkel wordt ontvangen en zij thee zet kijk ik even rond in de gezellige ontvangstruimte. Meteen vallen mij de foto’s aan de wand op. Foto’s van riet-gedekte huizen, villa’s beter gezegd. Maar dan in wel heel bijzondere uitvoeringen. Het blijkt dat deze foto’s de erkenning zijn van kwaliteit, originaliteit en creativiteit. De Rietdekker, gevestigd in Ederveen, won deze erkenningen maar liefst drie jaar 2015, 2016 en 2017 op rij. Ook in 2018 was het weer raak, ditmaal met de tweede prijs.
 
Onderscheidend vermogen
Of De Rietdekker ten opzichte van de collega-bedrijven onderscheidend is behoeft geen nadere uitleg, de bovenstaand genoemde prijzen zijn hiervan het overtuigende bewijs.
Maar hoe doe je dat? Adriette vertelt dat haar echtgenoot Henk-Jan het vak van zijn vader heeft geleerd en was al jong, op 16 jarige leeftijd, geïnteresseerd in dit mooie ambacht. Het is een moeilijk vak, om het vak goed onder de knie te krijgen, bijna letterlijk, heb je wel tot 5 jaar opleiding nodig. Het ambacht wordt ‘in het werk’ geleerd. Henk-Jan geeft ook gastlessen op ROC’s. Architecten vragen ons vaak om advies, wat technisch haalbaar is, wij denken met hen mee.
Een rieten dak geeft esthetische meerwaarde aan je huis, terwijl het tegenwoordig niet meer duurder is dan een conventioneel pannendak, je hebt bijvoorbeeld geen goten nodig. Vanzelfsprekend kent een rieten dak een zeer hoge isolatiewaarde. Overigens is het een fabel dat de verzekering van een huis met een rieten dak meer kost dan een pannendak, want het risico van brand van een huis met een rieten dak is niet hoger dan van een huis met dakpannen. Wij geven met een gerust hart 10 jaar garantie.
 
Riet uit China
De kwaliteit van het riet is uiteraard van groot belang, hier is nogal wat kaf onder het koren. Wij gaan echter voor 1 kwaliteit riet, de allerbeste kwaliteit. En deze vinden we in China, het riet is superhard. Dat komt door het zeer hoge gehalte lignine in het riet aldaar. Maar zoals overal kent ook China verschil in kwaliteit. Daarom reist Henk-Jan ieder jaar naar China om persoonlijk de aan te kopen partijen riet te selecteren.
 
Kunstriet
Ik zei dat ik regelmatig langs een huis vlakbij een dorp rijd in onze gemeente en dan meteen zie dat het met kunstriet is gedekt en dat niet mooi vind. Adriette wist meteen welk huis ik bedoelde. Vervolgens pakte ze een bosje ‘riet’, althans dat dacht ik maar het blijkt kunstriet te zijn. Niet van echt te onderscheiden. Ook een mooi product om te bewerken op daken en heeft ook zo zijn voordelen.
 
Inspectierapport
Henk-Jan, De Rietdekker wordt ook regelmatig gevraagd om bij verkoop van een huis met een rieten dak een inspectierapport op te stellen. Veelal is het de makelaar die een dergelijke opdracht verstrekt.
De Rietdekker natuurlijk goed
De Rietdekker weet hoe het moet