Nieuws
Sinds april van dit jaar is Creation Verloskundigen gestart in Lunteren. Het heeft onderdak gevonden in Gezondheidscentrum Lunteren aan de Barneveldseweg.
Waarin Creation zich onderscheid is de kleinschaligheid van de praktijk en het persoonlijke en cliëntgericht werken.
Met het: “Tijd hebben en tijd nemen voor de cliënt”, kenmerkt Corianne van Meerten de visie van Creation Verloskundigen. In 2006 vond de start plaats in Veenendaal, waar het nog steeds gevestigd is. In een studentenhuis werd de naam ‘Creation’ geboren door twee verloskundigen, Rosanne en Lieneke.
 
Kleinschaligheid
In een praktijkruimte van het Gezondheidscentrum Lunteren vindt het gesprek plaats. En voor Corianne aan een bijzondere tafel. “De tafel stond toen namelijk in het studentenhuis van Rosanne waar ze samen met Lieneke Creation ‘bedacht’. We hadden toen niet kunnen denken dat we hem hier nog zouden gaan gebruiken.”
Aan deze tafel vinden ook de gesprekken plaats met de cliënten. “We starten altijd met een intakegesprek als een eerste kennismaking met elkaar. Dit gesprek is de basis voor de verdere zorg voor de aanstaande moeder wat betreft de omstandigheden. Het is een begin van een traject waarin we samen met de aanstaande ouders optrekken en begeleiden.”
De begeleiding bij Creation Verloskundigen kenmerkt door verwondering over het nieuwe leven. Door de kleinschaligheid van de praktijk is de begeleiding persoonlijker. Corianne en haar collega’s Hilde en Rosanne zien het als een voorrecht ouders ‘in verwachting’ te mogen begeleiden. “Elk kindje is uniek en wij iedere keer weer getuige mogen zijn van het wonder.”
 
Kenmerken
Het persoonlijke bij Creation vertaald zich in uitgebreid de tijd per cliënt, laagdrempeligheid, persoonlijke aandacht, goede informatievoorziening en de mogelijkheid om de zorg af te stemmen op individuele wensen.
Denk hierbij aan: Informele en tegelijk professionele sfeer tijdens de controles
Werken met liefst twee, maximaal drie verloskundigen per team.
De tijd nemen voor de intakes, vervolgcontroles en kraambedcontroles en dit aanpassen aan de omstandigheden van de zwangere
Het verzorgen van een compleet aanbod van zorg (kinderwensconsulten, echoscopie, informatieavonden, lactatiekunde, pretecho’s,
Een goede bereikbaarheid: via website, mailadres, 24uursdienst per telefoon, dagelijks telefonisch spreekuur; bij ongerustheid zijn we altijd bereikbaar. Nemen altijd als verloskundigen de telefoon aan.
Goede en complete informatievoorziening.
 
Waardigheid
Sinds de start in Lunteren en in de 12.5 jaar inmiddels in Veenendaal weten zwangere uit Veenendaal, Lunteren en de omgeving naar Corianne en haar collega’s te vinden. Zij weten zich er welkom in een praktijk waar zij met waardigheid begeleidt worden. Onder waardigheid wordt verstaan, respect voor autonomie, openheid, ruimte en verwondering over gegeven nieuw leven ongeacht de levensovertuiging.
Corianne: “We zijn allemaal Christen binnen de praktijk, maar we zijn geen ‘christelijke’ praktijk. Iedereen is welkom, ongeacht je achtergrond of levensovertuiging. Ongeveer de helft van onze cliënten populatie is christen, de andere helft niet, en we hebben een grote allochtone populatie en een steeds meer groeiende Poolse groep zwangere.”
 
Start Lunteren
De start in Lunteren vond, zoals eerder aangeven, plaats in april van dit jaar. Dit was eigenlijk een logische stap na de overname van de huisartsenpraktijk in Ederveen in mei 2017.
“En”, geeft Corinne aan: “het is ook nog meer gaan leven omdat ik al vanaf 2008 in Lunteren woon en het mij ontzettend leuk lijkt hier te werken onder de dorpsgenoten. Daarnaast hadden we zo-wie-zo al een aantal Lunterse dames onder zorg en deze populatie was aan het groeien.”
De praktijkruimte in Lunteren biedt een volledig aanbod van zorg aan, naast de standaard verloskundige zorg zijn Hilde en Rosanne echoscopisten en is Corianne lactatiekundige, een specialist op het gebied van borstvoeding.
Bij Creation hebben de verloskundigen zich gespecialiseerd in borstvoeding. Nog steeds veruit de beste voeding voor de baby, een keuze waarvoor 80% van de bevallen vrouwen dan ook voor kiest. Het team van verloskundigen streeft ook naar het thuis bevallen, dat ik deze regio een vrij hoog percentage kent.
“Het is belangrijk dat de vrouw zich op haar plek voelt om goed te kunnen bevallen. Thuis bevallen is je baby ter wereld brengen in een vertrouwde omgeving geeft rust.”
 
Lunters team
Vanaf deze zomer zullen er zeven verloskundigen bij Creation werken die zijn onderverdeeld in drie teams van twee verloskundigen en één verloskundige die in alle drie de teams bijspringt. Zo willen we kleinschalige zorg blijven aanbieden en onze zwangere goed blijven kennen.
Team Lunteren zal bestaan uit Hilde Doeleman, werkzaam bij Creation vanaf april 2018 en Corianne, werkzaam bij Creation vanaf september 2014. Daarnaast zal Rosanne bijspringen als het nodig is. Corianne is verloskundige vanaf 2007 en heeft altijd in deze omgeving gewerkt bij verschillende praktijken en te maken gehad met verschillende praktijkvoeringen.
“Bij Creation heb ik geproefd hoe dit juist ook heel anders kan, vooral door het kleinschaliger en persoonlijker werken. Daardoor leren we de zwangere beter kennen en kunnen we de zorg beter afstemmen op wat iemand echt nodig heeft.”