Nieuws
In de periode van 5 tot en met 16 februari collecteert ´Stichting Tsjernobyl Kinderen Lunteren´ (TKL) voor het aankomende project. In maart komt er namelijk voor de derde keer een groep Wit-Russische kinderen naar Lunteren voor een gezondheidsstage.
 
Om de financiën voor het aankomende project rond te krijgen, wordt er in de periode tussen 5 en 16 februari gecollecteerd in Lunteren. Met een sluitende begroting kan de stichting de kinderen een fantastische tijd geven. Het is geen vakantie voor ze, want naar school gaan dát moet hier ook gewoon.
De kinderen krijgen namelijk ‘s ochtends onderwijs van hun eigen Wit-Russische leerkracht. ’s Middags is er ruimte voor leuke activiteiten. “Ontspanning is ook belangrijk en we willen ze graag een leuke tijd geven, daarom is er naast evangelisatie, sport en spel ook ruimte voor uitstapjes naar bijvoorbeeld het Spoorwegmuseum en het strand”, aldus Ronald Tamerus, voorzitter van stichting TKL. Daarnaast is er vaak behoefte aan nieuwe kleding en schoenen, dit is dan ook iets praktisch waar stichting TKL graag mee helpt, maar daar is dus geld voor nodig.
 
Gezondheidsstage is voor deze kinderen goud waard
 
Maandag 26 februari stappen de vier vrijwilligers van de stichting in de bus richting Welemichi (Wit-Rusland) om 24 kinderen op te halen voor een gezondheidsstage in Lunteren. Zaterdag 3 maart komt het internationale gezelschap weer aan in Lunteren bij basisschool De Bron. In een periode van 7 weken sterken ze aan van de straling waaraan deze mensen nog altijd worden blootgesteld in het gebied rondom Tsjernobyl. Ronald: “De ouders geven aan dat de kinderen die een gezondheidsstage hebben gehad bij terugkomst meer kleur hebben en vaak van allerlei kwalen verlost zijn én zo beter de puberteit in gaan. Daarom vertrouwen de ouders hun kinderen ook aan ons toe. Daarnaast helpt het om hun horizon te verbreden, ze zien ineens hele andere dingen dan in Wit-Rusland. Zowel geestelijk als lichamelijk is een gezondheidsstage goud waard”.
 
Stichting TKL
In 2013 is de stichting gestart om het eerste Wit-Russische project voor te bereiden. De vrijwilligers zetten zich al jaren in voor de gezondheid van de kinderen uit het rampgebied rondom Tsjernobyl. Inmiddels is de stichting een begrip in Lunteren en zijn ze dankbaar voor de projecten die in het verleden mogelijk waren, mede dankzij de steun van de Lunterse bevolking.
 
Wilt u de stichting steunen dan kan dat via rekeningnummer: NL81 RABO 0106 7526 26. Wilt u helpen tijdens het project of meer informatie? Mail dan naar info@tsjernobylkinderenlunteren.nl