Nieuws
Door Henk de Rooy
 
Dit jaar is de christelijke basisschool ‘CNS De Triangel’ met regelmaat in het nieuws geweest. Er kwamen zonnepanelen op het dak, het werd een ‘Integraal Kind Centrum (IKC), en de komst van robot ‘Eddy’. Een greep uit de blikvangers in de lokale en landelijke pers.
Door al de media aandacht zou je bijna vergeten dat er ook nog les gegeven wordt. Dat wordt er wel degelijk, met het gezicht gericht op de toekomst. “Er worden diverse werkvormen ingezet, naast moderne middelen als Ipads en onderwijsrobot, zodat de kinderen worden voorbereid op de toekomst.”
Directeur Klazien van der Vlist is blij de mogelijkheid en de middelen te hebben om haar medewerkers en de leerlingen kennis te laten maken met de nieuwste ontwikkelingen.
 
Robot ‘Eddy’
Om meteen maar met de meest spraakmakende te beginnen: onderwijsrobot ‘Eddy’. De naam die van het team van ‘De Triangel’ komt. Tijdens de presentatie hiervan stonden diverse robots in enkele klaslokalen. Dus kwam de gedachte naar voren dat elke klas een ‘Eddy’ als klasgenoot zou hebben.
“Neen”, schiet Klazien in de lach: “dat is onbetaalbaar. We zijn er blij één voor de gehele school te hebben. En om het maar meteen uit de wereld te helpen: De robot gaat de juffen en meesters niet vervangen!!!”
“Het past echt bij ons onderwijs. ‘Eddy’ spreekt en beweegt, de kinderen zijn er geboeid door. Alle klassen maken er gebruik van. Denk bijvoorbeeld aan het leren van de kleuren door de kleuters. De robot geeft aan dat het een rode kaart wil zien. Het kind pakt een gele. De robot corrigeert totdat het kind de juiste kaart toont. Door deze speelse wijze in combinatie met een leuk poppetje, krijgt het kind plezier in het leren.”
“En vergeet niet. Een robot wordt nooit moe en raakt niet geïrriteerd!”
 
Amper één centimeter
‘De Triangel’ was woensdag 9 november jl. de school waar de lancering van de internationale naam “Eddy” plaats vond. Zelfs Engeland en Amerika gaan het project van de onderwijsrobot oppakken. De Triangel is twee jaar verbonden geweest aan het project dat zij zijn aangegaan met Hogeschool de Kempel en vijf andere schoolbesturen uit Nederland.
Klazien: “Ik zag de robot op de ALV van de PO raad en zag gelijk mogelijkheden. Je bespreekt dit met het bestuur en een aantal collega’s met portefeuille ICT en techniek, met elkaar werden we steeds enthousiaster.
Hogeschool de Kempel was blij verrast dat wij aanklopten. Het is een intensief proces geweest en uiteindelijk kon ‘Eddy’ op onze school worden geïntroduceerd.”
“En …,”, wil Klazien benadrukt hebben: “de robot maakt maar zo’n klein onderdeel uit van het lesprogramma.”
De ruimte tussen duim en wijsvinger bedraagt amper een centimeter.
 
Talentontwikkeling van kinderen
De Triangel heeft terecht de aandacht van de media getrokken, zij is al 25 jaar een ondernemende school, altijd in ontwikkeling met erg veel oog voor de talenten van zowel de kinderen als de leerkrachten.
Een slogan zou kunnen zijn: ‘Pak op wat aan je hart ligt. Kijk naar de mogelijkheden en ga het uitvoeren.’
Op deze wijze zijn al een aantal succesvolle projecten ontstaan en uitgevoerd, geeft adjunct Elsemarie van Asselt aan. Een van de recentste is een pilot voor hoogbegaafde kinderen, het project ‘Wizkidz’. Dit is opgezet op basis van de talenten van kinderen. Het verwoorden van wat de kinderen al weten, en het redeneren en beargumenteren spelen hier iedere keer weer een belangrijke rol.
Een filosoof/theoloog is met deze kinderen in gesprek gegaan en een wiskundedocent vanuit het voortgezet onderwijs komt eveneens langs om de kinderen kennis te laten maken met de hogere wiskunde.
 
Kinderen uitdagen hun talenten te ontwikkelen. Waar ben je goed in en heb je affiniteit mee? Dat is de vraag die voortdurend aan zowel de kinderen als aan de collega’s wordt gesteld. Want als je energie steekt in iets wat je goed kunt en heel leuk vindt dan wil je graag voor gaan. Zo maakt iedere collega deel uit van een werkgroep dat een deel van het onderwijsbeleid ontwikkelt. Kinderen werken op de middagen aan een wereld oriënterend thema of doen in heterogene groepen allerlei creatieve activiteiten. Fijn om naast het leren uit boeken ook bezig te zijn met programmeren, koken, dans, timmeren enz.
 
Het project ‘Wizkidz’ komt uit de koker van bevlogen medewerkster Else Jonkman van ‘De Triangel’. Een succes, maar hiertegenover staan ook projecten die minder goed uit de verf zijn gekomen. Maar beredeneert men: Wanneer je het niet oppakt, weet je niet of het resultaat heeft. Je weet het pas als je er bevlogenheid en passie insteekt!
 
Integraal Kind Centrum Nova Silva
Samenwerken is het motto binnen de school. Ook naar buiten toont ‘De Triangel’ dat samenwerken kan versterken. Sinds woensdag 7 september jl. gaat de school en ‘Kinderopvang Partou’ samen verder onder de naam ‘Integraal Kind Centrum (IKC) Nova Silva (nieuw bos)'. Het nieuwe samenwerkingsverband is terug te zien op de gevel van het schoolgebouw.
Hiermee behoort ‘De Triangel’ tot één van de vijftien IKC’s van Nederland en …, de eerste in de gemeente Ede.
Deze samenwerking is een logische stap vinden ze op de Lunterse basisschool. “Sinds 2009 zijn we een ‘Brede School”. Er is sprake van een geleidelijke overgang van de opvang naar de basisschool. Alle teams binnen onze school streven ernaar een eenduidige basishouding aan te nemen, namelijk die van “Geef me de vijf” van Colette de Bruin. Doel is van het IKC is dat er in het traject van 0 t/m 12 jaar geen breuk meer zal zijn.”
“Structuur geeft voorspelbaarheid, hierin vinden kinderen en leerkrachten een stuk rust. Oftewel: Rust, Veiligheid en Regelmaat!”
 
Voortrekkersrol
‘De Triangel’ een bassischool uit Lunteren, die zichzelf blijft vernieuwen. Het volgt de ontwikkelingen in onderwijsland en biedt kinderen en medewerkers de mogelijkheid deze eigen te maken. Of het nu de eerste computers waren of dat het de steeds voortschrijdende ontwikkelingen zijn op ICT gebied, het motto is: maak er kennis mee, onderzoek het en pas het, indien mogelijk, toe!
 
Hiermee stelt ‘De Triangel’ zich kwetsbaar op, maar is altijd gericht op de toekomstige ontwikkeling van haar leerlingen.
En …, heeft het een voortrekkersrol op zich genomen voor scholen uit Lunteren en omgeving.