Nieuws
Derk van de Pol en Dirkje van de Pol-van de Brink uit Lunteren kregen maandagochtend bezoek van loco-burgemeester Marije Eleveld. Het echtpaar was die dag zestig jaar getrouwd. Vrijdag wordt er feest gevierd rond het diamanten jubileum.
 
Door Freek Wolff
 
Beide Lunteranen zijn 83 jaar. Ze kregen vier kinderen (twee zoons en twee dochters): Henk, Leida, Gijsje en Teunis. Het aantal kleinkinderen van het diamanten paar bedraagt 17 stuks. Intussen heeft het echtpaar zelfs al 19 achterkleinkinderen.
Aan_ruzie_heb_je_niks._De_liefde_doet_alles 
Foto: Picasa
 
BOERDERIJ Derk en Dirkje wonen ze hun hele leven al in de directe omgeving. Derk werd geboren aan de Steenbeekweg van Meulunteren en de wieg van Dirkje stond aan de Westenengseweg in Harskamp. Allebei groeiden ze op in een boerderij. Een oom van Derk had veel grond in de buurt en van hem kon hij een stuk krijgen, zodat hij als landbouwer aan de slag kon.
,,Maar hij is ooit begonnen bij de kartonnagefabriek Gelria in Barneveld. Geleidelijk aan ging hij ook koetjes en varkens kopen om zelf te boeren. Toen het kon, nam hij afscheid van Gelria en ging hij thuis verder als boer'', legt Teunis uit.
Derk had 170 mestkalveren, 8000 mestkuikens. ,,Nu staan de schuren leeg en er komt sinds een jaar of acht niks meer in. Het is te klein en dan moet je weer aan het bouwen, want tegenwoordig moet het allemaal groot zijn", legt hij uit.
 
Teunis en Henk wijzen naar buiten, waar hun ouders jarenlang een zomerhuisje verhuurden. Intussen is dat gesloopt. ,,Zelf hadden ze nooit behoefte aan vakantiereizen. Ze vonden dat ze thuis al op vakantie waren." De zoons vinden dat hun vader en moeder behoorlijk snel tevreden zijn. ,,Ze geven weinig om luxe dingen. Ze zijn behoudend, zuinig en geven niks uit aan kostbaar eten, drinken of dure spullen. Wel eten ze goed van hun groente uit de tuin. Ik denk weleens: je hebt nu de tijd, ga er eens op uit", meent Teunis.
Hij en Henk moesten al heel jong meehelpen op de boerderij. ,,Het werken zit in ons en dat vind ik niet erg. Ik houd van werken, met op z'n tijd genieten van vakantie. Onze moeder hielp ook mee, soms teveel, want ze deed best zwaar werk met het voeren van de kalveren."
Op latere leeftijd behaalde Derk zijn rijbewijs. ,,Maar het soepele rijden, is hem nooit gelukt. Zo reed hij hier een keer de dam uit en pardoes de weg op. Toen kwam er een vrachtwagen aan en hoorden we een klap. De hele neus van zijn auto was verdwenen", vertelt Teunis. Van de Pol was erg geschrokken, maar hield er gelukkig niks ernstigs aan over.
 
Teunis woont als jongste zoon pal naast zijn vader met zijn gezin in de zelfde boerderij. Het diamanten stel is erg gesteld op de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. ,,Ze komen vanzelf naar ons toe en dat is een goed teken."
Het kerkelijk leven neemt een grote plek in bij Van de Pol. Het echtpaar is lid van de Gereformeerde Gemeente in Barneveld-Zuid. ,,Twee keer per zondag bezoek ik een dienst. Het geloof is een gave Gods. Een mens met genade kan dat goed verstaan. Het is belangrijk voor je ziel en de eeuwigheid. Ook met mijn vrouw heb ik veel gepraat over het geloof", aldus Derk.
 
DANKBAAR Hij vervolgt: ,,De meeste mensen beleven zo'n jubileum niet, dus ik ben hier erg dankbaar voor. Het waren hele fijne jaren. We waren altijd bij elkaar. Aan ruzie heb je niks. De liefde doet alles. Je hebt best eens iets tegen elkaar. Maar na een paar tellen is het weer helemaal over."
Aan de groentetuin beleeft Derk nog steeds veel plezier, al wordt het nu langzamerhand iets te veel. ,,Het is mooi als je daar het zaad mag strooien en later de groente kunt oogsten. We hoeven nooit iets in de winkel te kopen, want we hebben het allemaal zelf.