Nieuws
 onderdagavond 6 oktober vierde de ‘Jac. Gazenbeekstichting’ haar 25 jarig jubileum. In ‘Zaal Floor’ genoten de vele bezoekers, donateurs en genodigden van een gezellige en een soms hilarische avond. Burgemeester Cees van der Knaap, Alex van Hooff (algemeen directeur ‘Burger’s Zoo’ en vriend van voorzitter Louis Fraanje) waren eveneens aanwezig. Speciaal uit België was ook nu weer de familie Wellens afgereisd naar Lunteren, om getuige te zijn van dit bijzondere jubileum.
Gazenbeekstichting_bestaat_25_jaar_1
In traditioneel Veluwse klederdracht werden de bezoekers welkom geheten door Liseth Elbertsen (penningmeester van de stichting), Louis Fraanje en zijn vrouw Fransien. Bakker Van Voorthuizen zorgde voor een lekker ‘Veluwenaartje’ voor bij d koffie/thee. De zaal werd ook deze avond aangeboden door de fam. Floor (dit al 25 jaar!).
Voorzitter Louis Fraanje verwelkomde de gasten met: “Ook de oprichting gebeurde in Lunteren, bij Boet Floor in ‘t Cafe. Dat was op 17 mei 1991 en in november van dat jaar was er een groot feest in deze zaal, de allereerste Donateursavond en volle bak. Dat werd in het vervolg elk jaar herhaald dan in oktober tot op de dag van vandaag!
Mede ook daarom ben ik ontzettend blij dat jullie in zo’n grote getale aanwezig zijn.”
“De Jac. Gazenbeekstichting bestaat dit jaar, zegge en schrijve vijfentwintig jaar en dat is ‘n hele poos.”
Zonder subsidie
Louis herinnert zich nog heel goed, de opmerkingen van enkele pessimisten in de begintijd: Och, een paar jaar en dan hoor je niets meer van ze! Zij hebben in ieder geval ongelijk gekregen.
De stichting bleef, letterlijk en figuurlijk, 25 jaar lang aan de weg timmeren en al die jaren zonder subsidie!
Gazenbeekstichting_bestaat_25_jaar
Jobje de Postbooi met het schilderij dat de Jac. Gazenbeekstichting schenkt aan het gemeentelijke archief. Links voorziter Louis Fraanje, rechts burgermeester Cees van der Knaap.
 
Met de hulp van donateurs en sponsors konden ze zichzelf steeds financieel bedruipen. Daarbij vergat voorzitter Louis Fraanje ook niet zijn eigen familie, die eveneens in de zaal aanwezig was. Want deze steun was door de jaren heen van grote waarde.
“Jarenlang hebben we een eigen blad uitgegeven, met de welluidende titel ‘De Veluwenaar’, dat inmiddels is vervangen door een weblog, die enorm veel bezoekers trekt. Stond vorig jaar op 17 oktober de teller op 150.000 unieke bezoekers. Inmiddels is dat aantal al meer dan verdubbeld en op dit moment zelfs de 325.000 gepasseerd! In één woord geweldig!”
Ook Liseth Elbertsen wordt door Fraanje extra in het zonnetje gezet. Zij zet zich inmiddels al meer dan tien jaar met hart en ziel in voor de stichting. Klederdracht, folklore etc.
Ook de schrijvers van de weblog werden deze avond in het zonnetje gezet.
Dit zijn: Natuurschrijver Gerrit de Graaff uit Barneveld, oud-jachtopzichter Ton Heekelaar uit Velp, natuurfotograaf Florus van den Berg uit Harskamp en schaapherder Christien Mouw uit Elspeet.
Na het officiële gedeelte was het nog geruime tijd gezellig druk in ‘Zaal Floor’, waar menig anekdote uit de voorbije jaren werd opgehaald.