Nieuws
Veel mensen hebben klachten van hun armen of benen als gevolg van problemen met de doorbloeding of het lymfestelsel. Een therapeutisch elastische kous (TEK) kan in zo’n geval nodig zijn en klachten verlichten. Bij Therapeutisch Centrum Lunteren kon u al langere tijd terecht voor de behandeling van uw oedeemklachten, maar sinds het begin van dit jaar is het ook mogelijk om hier uw therapeutisch elastische kousen aan te laten meten.
Klachten waarvoor een TEK voorgeschreven kan worden kunnen bestaan uit oedeem (vochtophoping), pijn, kramp of een zwaar, vermoeid gevoel. Deze problemen worden vaak veroorzaakt door aandoeningen aan bloed- en lymfevaten. Bijvoorbeeld spataderen (varices), trombose en hart- en vaatproblemen (chronische veneuze insufficiëntie). Vochtophoping in armen of benen kan ook ontstaan als gevolg van een operatie, chemotherapie, bestraling, infectie (wondroos), door een zwangerschap of een ongeval.
Therapeutisch_Centrum_Lunteren-2 
Therapeutisch elastische kousen oefenen een gecontroleerde druk van buitenaf uit, zodat de bloedvaten worden ondersteund. Het terugstromen van het vocht naar de lymfe- en bloedvaten wordt gestimuleerd en afvalstoffen worden beter afgevoerd. Op deze manier wordt oedeem en de gevolgen van langdurig oedeem voorkomen, verminderd en bestreden.
Therapeutisch elastische kousen worden ook vaak steunkousen genoemd. Dit is niet helemaal de juiste benaming. Steunkousen zijn kousen met een drukklasse 1. Deze kousen geven alleen steun, waarmee hele lichte problemen kunnen worden verminderd. Deze kousen kunnen bij het Therapeutisch Centrum Lunteren besteld worden, maar worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.
 
Therapeutisch elastische kousen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en drukklassen (drukklasse 2, 3 en 4). Daarbij kan een keus gemaakt worden uit kousen met lage, normale of hoge druk. Welke kous voor de patiënt geschikt is, wordt bepaald door meerdere factoren;
• De ernst van de medische indicatie
• Eventuele bijkomende ziekten
• Leeftijd
• Beroep/ levensstijl
Het dragen van therapeutisch elastische kousen wordt gezien als therapie en wordt vergoed vanuit de basisverzekering door alle zorgverzekeraars in Nederland. Deze vergoeding gaat wel ten koste van het eigen risico.
 
Wanneer uw arts heeft vastgesteld dat er een TEK aangemeten moet worden, dan kunnen wij als gespecialiseerde fysiotherapeuten u verder helpen. Wij kunnen kousen aanmeten en verstrekken uit de assortimenten van alle gerenommeerde fabrikanten.
Geke van Houten is onze (master-) oedeem- en oncologiefysiotherapeut. Zij kan de hele oedeembehandeling verzorgen en u adviseren in de keuze van de juiste kous. De oedeembehandeling kan bestaan uit compressietherapie (zwachtelen), tapen, manuele lymfedrainage, oefentherapie of leefstijladviezen, maar bestaat meestal uit een combinatie van meerdere onderdelen.
Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u onze site bezoeken of contact met ons opnemen.
www.fysiotcl.nl
0318-487004
info@fysiotcl.nl