Nieuws
Als mijn zoon mayonaise op zijn wang krijgt in plaats van in zijn mond, dan ontstaat er altijd een rode, branderige plek op zijn gezicht. Dat vond ik raar. Wat zou het kunnen zijn in de mayonaise waardoor zijn huid rood wordt? En wat gebeurt er vervolgens in zijn buik? Want hij klaagde vaak over buikpijn.
Nadat ik wel zo’n vijf soorten mayonaise had vergeleken, viel het me op dat hij geen rode vlekken krijgt bij mayonaise zonder E385. Daar wilde ik meer van weten en ik kocht ik het boekje Wat zit er in uw eten? Daar staat elk E-nummer in wat er maar te vinden is op een etiket. En daar vond ik bij E385 dat het verboden is in Australië omdat het gevaarlijk is voor kinderen.
Naast talloze klachten als buikkrampen en verstoorde bloedstolling las ik dat het ook aan sommige wasmiddelen wordt toegevoegd. Het stelde me niet echt gerust. Want E-nummers zijn toch toevoegingen die in Europa veilig zijn verklaard?
 
Wat in Europa veilig is, is in andere landen soms verboden. Ze hebben daar beter onderzoek verricht, of bewijzen gevonden voor de schadelijkheid van b.v. aspartaam, een zoetstof die in veel frisdranken zit. Er zijn gelukkig ook veel veilige E-nummers, of ze nu kunstmatig gefabriceerd zijn of puur natuur. Want E 100 bijvoorbeeld is curcumine, een gele kleurstof die van een plant afkomstig is. Daar is niets mis mee. Maar er zijn genoeg toevoegingen die risico’s met zich meebrengen. Dat maakte het boekje het me wel duidelijk. Zoals de blauwe kleurstof van M&M’s. Ouders hoor je vaak over drukke kinderen na een feestje met veel snoep. Die blauwe kleurstof, E132, veroorzaakt hyperactiviteit. Dat verklaart een hoop.
 
Het boekje is een echte aanrader want ik zie in de praktijk regelmatig de effecten van sommige E-nummers. Mensen krijgen er per jaar zo’n zeven kilo van binnen en sommigen zijn volstrekt onschadelijk. Maar van andere toevoegingen is een kleine hoeveelheid al genoeg voor klachten.
 
Is veilig ook gezond? Ik denk soms van niet. In mijn eerste column schreef ik over het lezen van etiketten op verpakkingen en de suiker die in veel producten zit. Ook de E-nummers neem ik tegenwoordig mee in mijn zoektocht naar gezond (en lekker) eten.
 
Monique du Pau, homeopaat voor mens en dier