Nieuws
Er is al jaren een trend gaande binnen de zorg. Vroeger ging iemand voor een ‘simpel’ kwaaltje meteen naar de huisarts, tegenwoordig probeert met het steeds vaker eerst zelf te verhelpen. We merken het ook bij drogisterij Soap & Spices, men komt eerst met ons overleggen of we een oplossing hebben, en als dat niet helpt, of wijzelf vertrouwen de situatie niet, gaat men alsnog naar de huisarts. Veel kwaaltjes zijn namelijk prima te behandelen met een middeltje van de drogist. We noemen dat zelfzorg. Of het nu gaat om huidklachten, verkoudheid en griep, oor- of keelpijn, incidentele maagklachten, gevoelige darmen, een geïrriteerd oog, hooikoorts, spier- en gewrichtsklachten, koortslip, slaapproblemen of verminderde weerstand, wij als drogist zijn er voor opgeleid hierin mensen te adviseren en mocht het nodig zijn alsnog resoluut door te verwijzen naar de huisarts. In deze weken hebben veel mensen griep, vaak geven middelen van de drogist voldoende verlichting hierbij.
 
zelfredzaamheid
Die zelfredzaamheid van de consument komt enerzijds doordat we steeds vaker zelf opzoeken wat we mankeren, maar ook doordat niet alles meer wordt vergoed. Bezoek aan de drogist gaat niet ten koste van het eigen risico, en we geven gratis advies. Uit cijfers blijkt dat 17% van de huisartsconsulten gaat om kleine kwalen waarbij zelfzorg ook heel goed mogelijk is. Vanuit Den Haag wil men ook gaan stimuleren dat deze zelfzorg zoveel mogelijk wordt benut. Betekent natuurlijk wél dat de drogist kennis van zaken moet hebben. Niet voor niets dat we kennis en opleiding ontzettend belangrijk vinden. Als drogist voelen we ons verantwoordelijk om bij te dragen aan verantwoorde zelfzorg en veilig gebruik van zelfzorgmiddelen en zullen bij uw aankoop actief informatie geven en waarschuwen voor mogelijke risico’s. Het komt nog te vaak voor dat we ontdekken dat mensen bijvoorbeeld ibuprofen gebruiken en er dan bij ons achter komen dat dit absoluut niet gebruikt mag bij bloedverdunners.
 
vergoeding
Steeds vaker worden middelen niet meer vergoed door de ziektekostenverzekering en we verwachten dat deze trend zich gaat doorzetten. Omeprazol bijvoorbeeld, wordt in veel gevallen niet vergoed. Als reactie daarop hebben wij dit middel in een betaalbare variant opgenomen. Met ingang van 2019 worden ook calcium en vitamine D niet meer vergoed en moet er bij de apotheek voor betaald worden. Soap & Spices heeft nu ook in alle mogelijke doseringen vitamine D op voorraad en dat kost nog geen 5 cent per dag. Het hoeft dus allemaal niet duur te zijn!
 
drempel
Soms merken we dat er nog een drempel is om met wat ‘moeilijk liggende’ kwaaltjes naar de drogist te gaan. Dat begrijpen we goed. Maar voor ons is advies geven over bijvoorbeeld incontinentie, moeilijke stoelgang of (vaginale) schimmelinfecties een dagelijkse bezigheid. Niemand hoeft zich daar bij een gezondheidsdrogist over te schamen.
 
 
cholesterol en bloeddruk
Op het gebied van cholesterol en bloeddruk gaan we onze service nog verder uitbreiden door vanaf nu iedere maand laagdrempelige metingen te organiseren. Vaak zijn mensen zich niet bewust van de hoogte van hun cholesterol en bloeddruk en de risico’s er van. Een gediplomeerd verpleegkundige gaat deze metingen uitvoeren en kan waar nodig doorverwijzen naar een arts. Zo proberen we actief een steentje bij te dragen aan een goede gezondheid van onze klanten en hen te attenderen op een gezonde en bewuste levensstijl.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
…………….