Nieuws
De nood is groot onder de vluchtelingen op kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. In de meivakantie zijn wij daar getuige van geweest. Namens hulporganisatie Gain hebben we opnieuw een hulpreis gemaakt, dit keer naar Griekenland.
 
Het kamp wordt draaiende gehouden door een groep vrijwilligers uit o.a. Griekenland, Amerika en Nederland die allemaal werken voor de christelijke organisatie Eurorelief. Ook wij hebben gewerkt voor deze partnerstichting van Gain. Zo probeerden we in de eerste levensbehoeften van de mensen te voorzien.
 
We zijn ervan geschrokken hoeveel grote gezinnen met kleine kinderen het oorlogsgeweld zijn ontvlucht. In het kamp is er plaats voor 2000 mensen, maar op het moment dat wij er waren zaten er wel 6500 mensen in het kamp. Dagelijks komen daar zo’n 100 mensen bij, terwijl de uitstroom (naar het Griekse vasteland of terug naar Turkije) veel langzamer gaat. Al deze mensen leven met elkaar op slechts 1 vierkante kilometer.
 
Duizenden ontheemden proberen met een minimum aan bestaansmiddelen door te gaan met hun leven. Dat is erg moeilijk. De situatie is er schrijnend. Er is nauwelijks leefruimte, er is vrijwel geen stromend water, de hygiëne is zeer slecht en privacy is er nauwelijks. Er is minimale medische zorg, terwijl veel mensen ziek en gewond (door het oorlogsgeweld) zijn. Tel daarbij op dat veel mensen in psychische nood verkeren en het beeld van het vluchtelingenkamp is compleet.
 
Maar vreemd genoeg gaat het leven ook daar gewoon door. In deze omstandigheden groeien ook veel kleine kinderen op en worden er baby’s geboren. Deze kleintjes zijn extra kwetsbaar en één van de vele dingen waar grote behoefte aan is, zijn luiers. We willen daarom luiers en billendoekjes gaan inzamelen die mee kunnen met de vrachtwagen van Gain die in juli weer richting Lesbos vertrekt.
 
Helpt u mee?
Hoe? U kunt luiers (alle maten zijn welkom) en/of billendoekjes kopen en bij ons brengen.
Wanneer? D.V. zaterdag 2, 9, 16, 23 en 30 juni van 11.00 u-12.00 u.
Waar? Dorpsstraat 115, Lunteren
Telefoon: 0318-483944
 
Namens ons en de vluchtelingen alvast heel erg bedankt!
 
Namens het hulpreisteam,
Mirjam Dijs
Heleen Baan