Nieuws
Met de temperaturen van de afgelopen weken, ja, zeg maar maanden, kun je het bijna niet voorstellen, maar we zitten midden in een nieuwe ijstijd.
IJstijd 
Met zorg wordt het ijs gemaakt.
 
Kijk maar op het terras van onze Lunterse ‘Gelato Italiano salon’ Portofino. Het terras zit week aan week vol met mensen die genieten van de heerlijkste huis-gemaakte ijssoorten. Maar wat weten we van Italiaans ijs?
 
De geschiedenis
Volgens verschillende bronnen is Italiaans ijs uitgevonden in de 16e eeuw, maar door wie en waar in Italië blijft een raadsel.
De naam van Bernardo Buontalenti wordt vaak genoemd, hij woonde in Florence en leverde het heerlijke ijs aan het hof van Catharina de Medici. Voor de verspreiding door Europa is Francesco Propopio de Cotelli verantwoordelijk. In 1886 opende hij een ijssalon in Parijs, genaamd Café Propope en deze bestaat nog steeds.
Veel ijsmakers konden de kost in de alpen-gebieden niet verdienen en verspreiden zich over heel Europa. Het vak van ijsmaker werd van vader op zoon overgedragen en de recepten werden zorgvuldig geheim gehouden.
IJstijd_1 
Elke dag ligt er in de vitrine vers ijs en er is volop keuze in vele smaken.
 
De soorten
Er zijn diverse soorten Italiaans ijs, op basis van de bereiding en de gebruikte ingrediënten. Om er een aantal te noemen: Schepijs, roomijs, softijs, sorbet, schaafijs, parfait, waterijs en slush. Van slush had ik nog nooit gehoord, het blijkt een ijsdrank van bevroren water en siroop. Slush is de Engelse benaming voor smeltende sneeuw.
Ook kent de vorm vele uitvoeringen en benamingen, om er een paar te noemen: wafel-ijs, bolletjes in hoorntjes, waterijs, coupes, ijs in glazen zoals sorbets en dames-blanches.
IJstijd_2
Op een zomerse dag is het heerlijk smullen op de bank tegenover
Portofino aan de Dorpsstraat in Lunteren.
 
Een ijsje als ontbijt
Een professor van de Kyorin universiteit in Tokio beweert dat een ijsje als ontbijt je alerter maakt, het maakt je scherper zodat je mentaal beter presteert. Hij heeft een test uitgevoerd waarbij een groep mensen na het wakker worden een ijsje kreeg en een andere groep niet. Daaruit bleek dat mensen die ijs hadden gegeten als ontbijt informatie beter op de computer verwerkten en sneller reageerden. (Bron Libelle)
 
 
Portofino
Al ruim 17 jaar wordt ijssalon Portofino gerund door de dames Van de Brink. In maart 2001 nam moeder Joke de zaak over van Gert Kwint. In 2011 namen de dochters Kim en Ilse de zaak van moeder op hun beurt over. Sinds drie jaar is Kim de uitbater van de salon. Maar moeder Joke, zuster Ilse en echtgenoot Richard bieden met regelmaat ondersteuning, zeker dit jaar met een zomer waar geen einde aan lijkt te komen. En moet er geklust worden, je verwacht het nauwelijks, maar vader Roel biedt dan spontaan de helpende hand.
‘Dit jaar is wel een heel vrolijk seizoen’ beaamt Kim.
 
Ambachtelijk
Ook al opent Portofino om 13.00 uur, om 8.00 uur wordt er gestart met het ijs maken, want dat wordt maar op één manier gedaan, de ambachtelijke manier.
Tsja, een keuze maken is niet eenvoudig, in de vitrine lachen maar liefst 24 soorten je tegemoet. Gewoon van wat vaker komen.
 
Naast heerlijk, Italiaans ijs kun je voor ook ijstaarten, ijsbonbons en lolly’s bij Portofino terecht. Ook wordt een aantal soorten suikervrij en lactosevrij aangeboden. Zo ook glutenvrij ijs voor mensen met een glutenintolerantie, uiteraard in glutenvrije hoorntjes.
 
Dessert catering
IJs is natuurlijk bij uitstek geschikt om uit te delen bij een bedrijfsevenement of een familiefeest. Heb je binnenkort iets te vieren? Bel even voor een afspraak.
0318-486265.
 
Willem de Frel