Nieuws
De onlangs overleden oud-premier Ruud Lubbers heeft misschien wel aan de wieg gestaan van de politieke carrière van Herko van Beek. ‘Dat was in 1982 met het begin van het eerste kabinet Lubbers. Tot op de dag van vandaag ben ik een liefhebber van zijn ‘Lubberiaans’ taalgebruik en hem dankbaar voor zijn niet aflatende roep om betere zorg voor de schepping’.
‘Ik zal een jaar of tien zijn geweest, zo ergens in het begin van de jaren tachtig, toen er iets begon te borrelen. Het was in de tijd van kabinet Van Agt en volgen deed ik het journaal nauwgezet, evenals het komische-actualiteitenprogramma ‘Farce Majeure’. De anti-kernwapen demonstraties in deze jaren, gevolgd door de val van de Berlijnse Muur aan het einde van dit decennium hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten’.
Zijn ouders, Henk en Hennie (geen onbekenden in Lunteren), zagen het aan en vonden het prima dat zoonlief politiek geïnteresseerd was. De maatschappelijke betrokkenheid kregen ze in huize Van Beek al vroeg mee en zo was de kiem gelegd en verdween politiek niet uit het zichtveld van Herko. Sterker nog, tijdens zijn jaren bij de Koninklijke Luchtmacht werd dit bewustzijn nog eens extra gevoed.
 
Herko_van_Beek
 
Het politieke spectrum werd het speelveld en via zijn functie als secretaris van de Vereniging Oud Lunteren kwam hij in 2006 als fractie-assistent bij de ChristenUnie in Ede terecht. In 2010 werd hij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen met voorkeurstemmen gekozen tot raadslid.
Inmiddels maakt de geboren en getogen Lunteraan alweer acht jaar deel uit van de raadsfractie van de ChristenUnie. Op de kandidatenlijst zal men Herko deze maand enkel nog tegenkomen als lijstduwer. Zijn intensieve baan als planner bij Cimar Electronics in Veenendaal vraagt, naast zijn privéleven, nu de volledige aandacht. Vandaar deze (voorlopige?) keuze op dit moment, want politiek zal zijn interesse behouden.
‘Het was een intensieve, maar bovenal boeiende periode. Je kunt daadwerkelijk wat voor elkaar krijgen in je eigen dorp. Denk bijvoorbeeld aan de herinrichting van de Westzoom waar geld voor is vrijgemaakt en op de planning staat. Daarnaast is ons karakteristieke Bosbad, mede door inspanningen van collega-raadsleden uit Lunteren, opengebleven. Het is dus van groot belang dat er raadsleden uit de dorpen deel uitmaken van de Edese gemeenteraad. Zij kunnen de zaken direct in de raad brengen en weten de wegen om het op de juiste plaats te krijgen. Natuurlijk is dit niet altijd een garantie tot succes, maar voor een goede zaak strijden is het minste wat ze kunnen doen.’
‘Missen zal ik mijn raadswerk zeker, maar blijf op de achtergrond wel betrokken bij de ChristenUnie en lokale politiek in het algemeen. Daarnaast is het een geruststellende gedachte dat er enthousiaste mensen klaarstaan om aan het werk te gaan waarbij ik wens dat zij zich in het bijzonder in zullen zetten voor vitaliteit van dorpen en buitengebied!’.