Nieuws

Een kwartet scenario's lag op tafel om de lokalennood van de Calvijnschool op te lossen. Maar de Julianaschool en de Calvijnschool kunnen zich in alle vier opties niet vinden. Daarom gaat wethouder Johan Weijland met de twee schoolbesturen én de dorpsraad én de kerken na de zomer in gesprek. Terug bij af.

Scholenkwestie_Ederveen_terug_bij_af

,,We maken een nieuwe start, zodat we niet rollebollend over straat gaan en een breed draagvlak krijgen'', verklaarde Weijland donderdag in de raadzaal.

De wethouder schetste de vier mislukte pogingen die de gereformeerde Calvijnschool de afgelopen vier jaar had gedaan om het ruimtegebrek op te lossen. Totdat er in februari 2014 vier varianten op tafel lagen. De eerste is om leerlingen op te vangen in de bestaande lokalen van buurman de Julianaschool. De tweede is diezelfde manier, plús nieuwbouw op de tennisvelden naast de school. De derde is ruiling van schoolgebouwen, plus eventueel de tennisvelden erbij trekken. De vierde optie is volledige nieuwbouw van beide scholen op de plek van de Julianaschool of elders.

,,Dat vierde, laatste plan kost vreselijk veel geld. Dit kunnen we ons niet permitteren en het schept een onwenselijke precedent naar minstens drie andere scholen in onze gemeente die ook met ruimtegebrek kampen. We moeten ons aan de regels houden, want nieuwbouw is nu eenmaal niet toegestaan als er ruimte in de huidige gebouwen over is. We hoeven niet rigide te zijn, maar voor één instituut drie á vier ton extra uit te trekken in deze tijd is niet uit te leggen'', aldus Weijland.

Belangrijk in de kwestie is de hoeveelheid leerlingen die de komende jaren verwacht kan worden. Elk jaar wordt er op 1 oktober een prognose-telling gedaan. ,,Maar we bouwen niet op verwachtingen, want die hebben de nare eigenschap dat ze niet uit kunnen komen. Met als gevolg eventueel een desinvestering'', legde een betrokken ambtenaar uit.

Op de Calvijnschool zou 56 procent van de kinderen uit het dorp zelf komen, terwijl het overige deel uit de wijde omtrek komt. Op de Julianaschool krijgt ongeveer 90 procent van de eigen dorpskinderen les.

Raadslid Irene van de Voort (CDA) had zelf een kijkje genomen op de Calvijnschool en sprak haar verbazing uit over de vele plekken in het gebouw waar kinderen werkten. ,,Je zag overal kinderen. Ze zaten nog net niet op het toilet. Daarom vraag ik me af waarom de discrepantie tussen regels en praktijk niet op te lossen is.''

Bron: Ede stad 04-07-2014