Nieuws
 P. Bos veevoeders 125 jaar in Ederveen en nog steeds gevestigd op de plek waar het in 1894 begon. Dat is op zich al bijzonder, maar hoe uniek dat jubileum wel niet is realiseer je pas dat het bedrijf startte aan het einde van de 19 ͤ (!) eeuw. Het zijn wel drie eeuwen waarin P. Bos veevoeders actief is.
Dat wordt zaterdag gevierd met een open huis, activiteiten en meteen rondleiding door het bedrijf op de hoek van de Nieuweweg en Hoofdweg. Reken maar dat Ederveen op bezoek komt, want P. Bos veevoeders en Ederveen zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.
Directeur Robert Bos over het jubileum: “Ik ben er trots op dat we al 125 jaar er kunnen zijn voor onze klanten. Het is een goed teken dat het bedrijf zolang bestaat. Het blijft een uitdaging om het voort te zetten.”
P_Bos_veevoeders_bestaat_125_jaar
P. Bos veevoeders anno 2019.
 
Thema-avonden
De overgrootvader van de huidige directeur, Piet Bos (1861-1935), startte vanuit zijn boerderij met een molensteen, aangedreven door een motor, lopende op ruwe olie, werd aangedreven. Op deze eenvoudige wijze legde P. Bos in 1894 de basis tot een bedrijf dat, anno 2019, jaarlijks zo’n 150.000 ton voer produceert. Computers hebben het handwerk van toen overgenomen, maar de betrokkenheid die het bedrijf met zijn klanten heeft is gebleven.
Een graadmeter waarin de wederzijdse betrokkenheid tot uiting komt zijn de thema-avonden die een paar regelmatig plaatsvinden. Klanten worden hiervoor uitgenodigd om zich te laten informeren over een bepaald thema. Over bijvoorbeeld hoe er efficiënter gewerkt kan worden, over economische aspecten van de bedrijfsvoering of, veranderende regelgeving.
 
Kwaliteitsvoer
Nog voor de oorlog had grootvader Jan Bos (1901-1967) het bedrijf overgenomen en vader Piet Bos(1933-2008) nam halverwege de jaren vijftig op zijn beurt het bedrijf over. Onder zijn leiding werd de automatisering ingezet. Een proces dat resulteerde in een groei van de omzet. Want klanten konden meer en meer individueel wordt bediend. Het voer werd gemengd aan de hand van de wens van klanten. Elke klant zijn eigen voer werd het credo.
Door de jarenlange ervaring met diervoeding en door een nauwe samenwering met kennispartners als Schothorst Feed Research weet men van de werking van de afzonderlijke voercomponenten. Er worden voerprogramma’s ontwikkeld speciaal gericht op diergezondheid, productie en de verschillende stadia van groei. Kwaliteitsvoer voor een tevreden klant, dat is waar P. Bos veevoeders voor staat.
Hieraan is wel een proces voorafgegaan. Een belangrijke factor tot het succes is advisering. Het leveren van maatwerk betekent dat je moet weten wat er bij je klanten leeft. Bij P. Bos veevoeders weten ze dat maatwerk alleen mogelijk is wanneer zij de klant en zijn bedrijfsvoering goed kennen. Daarin willen zij zich blijven onderscheiden.
Robert Bos: “Elke boer zijn eigen voer van een hoogwaardige en constante kwaliteit. Wij leveren voer waar meer in zit en meer uitkomt. Je product afstemmen op de klant en maatwerk leveren. We zijn trots op de lange en uitstekende relaties met onze klanten. Klanten hebben bij ons wel een nummer, maar zijn dat niet!”
P_Bos_veevoeders_bestaat_125_jaar_1
Een foto uit de periode van na de WOII. met de markiezen het woonhuis , het huidige kantoor van P. Bos veevoeders.
 
Herkenningspunt
In het hart van het dorp Ederveen heeft het bedrijf zich ontwikkeld en dat al 125 jaar lang. Opmerkelijk, want waar in Nederland is dit mogelijk gebleken?.
Het had niet veel gescheeld of P.B. Bos veevoeders was daadwerkelijk verhuisd.
Er is op het gemeentehuis in Ede wel gekeken naar de situatie. Ongeveer 35 jaar geleden was men voornemens het bedrijf te laten verhuizen naar een industrieterrein.
Toen het zo’n beetje concreet werd had een nieuwe planoloog zijn intrede gedaan op het gemeentehuis en deze vond dat in kleinere plaatsen als Ederveen wonen en werken wat meer met elkaar verweven mochten zijn.Dus vorm het bedrijf nog altijd een markant herkenningspunt in hartje Ederveen. En werkt Robert Bos elke dag nog vanuit zijn geboortehuis om de klanten optimaal van dienst te zijn.
Innoveren
P_Bos_veevoeders_bestaat_125_jaar_2
Foto gemaakt op 13-12-1985, met op de achterste rij v.l.n.r.: Piet Wagtho, Robert Bos, Tees Bouwheer, Jaap Folmer en Gea van de Vliert. Voorste rij v.l.n.r.: Geurt van de Vliert, Johan Wagtho, Aris Snetselaar, Willem Hardeman, Steven Beker, Piet Bos en Gert-Jan Mulder.
 
Robert is de vierde generatie. Hij nam het stokje in 2003 over en kwam voor de voor de uitdaging te staan om in de periode na 2008 het bedrijf door de crisis te leiden. Maatwerk leveren en luisteren naar je klanten en blijven investeren in nieuwe technieken, hiermee werd het bedrijf door de moeilijke periode geloodst.
P. Bos veevoeders blijft innoveren in machines en zeker ook het milieu. De laatste ontwikkeling is een frequentieregelaar voor de hamermolen die het de grondstoffen maalt. Het bijzondere van dit proces is dat er overtollige energie ontstaat in de vorm van stroom en dat dit weer terug geleverd kan worden aan het stroomnet.