Nieuws
Het is woensdagmorgen 7 september, rond half 12. In de warme zon staan de directeuren van de beide Ederveense scholen een gat in de grond te boren, onder het toeziend oog van zo’n twintig kinderen. Het blijkt nog best lastig te zijn om de beide gaten even diep te krijgen. Dat vraagt wat meetwerk – en wat zweetwerk. Het resultaat mag er uiteindelijk zijn: twee gaten die diep genoeg zijn om een mooi bijenhotel in te kunnen plaatsen.
 
Even hiervoor, om 11 uur, heeft de groep leerlingen samen met de heer Van der Veer (directeur van de Julianaschool) en de heer Postema (directeur van de Calvijnschool) een aantal medewerkers van LooHorst Landscaping ontvangen. Dit bedrijf bestaat 12,5 jaar en ze geven, aldus directeur de heer Van Ommeren, “geen feestje, maar we doen gewoon even wat anders”. Dit ‘even wat anders’ houdt in dat ze in totaal 30 bijenhotels plaatsen bij bijvoorbeeld klanten of scholen om op die manier een bijdrage te leveren aan de groene buitenruimte.
 
De Julianaschool is als eerste aan de beurt. De kinderen kijken toe hoe een medewerker van LooHorst de gaten in de grond boort. Even later bieden ze de helpende hand om het bijenhotel (dat 1,40 meter hoog is) omhoog te krijgen en in de grond te laten zakken. Met het leggen van sedum op het dakje is het bijenhotel klaar om in gebruik genomen te worden door de bijen. Een bijenhotel is bedoeld voor wilde bijen, die alleen of met twee of drie bijen bij elkaar leven. Deze bijen leggen hun eitjes in de grond, maar door de moderne manier van leven en bouwen is daar steeds minder ruimte voor. Bijen zijn echter wel belangrijk: zonder bijen geen planten, en zonder planten geen eten. We kunnen dus niet zonder! De bijen kunnen nu in het bijenhotel een plekje zoeken. In het hotel zitten verschillende materialen: er zitten bamboestengels in, maar ook dennenappels en stenen. Op deze manier wordt er tegemoet gekomen aan de verschillende voorkeuren van de diverse soorten bijen.
 
Nadat het eerste bijenhotel geplaatst is, is er voor alle aanwezigen een hapje en een drankje, waarna de heer Van der Veer de heer Van Ommeren en zijn collega’s bedankt voor het mooie bijenhotel. Daarna is het de beurt aan de beide directeuren: zij mogen bij de Calvijnschool het bijenhotel plaatsen. Onder aanmoediging van de kinderen en met wat hulp van hen wordt het tweede bijenhotel geplaatst. En nu maar afwachten of de Ederveense bijen de weg weten te vinden naar de hotels!