Nieuws

Ze is weer voor even terug op het vertrouwde nest in het buitengebied van Ederveen. Jacqueline van de Weerd is weer een paar weken terug uit Haïti. Een land wat in het collectieve geheugen gegrift staat na de verwoestende aardbeving. Daar woont en werk de Ederveense in een ziekenhuis, Passe Catabois, dat geheel draait op sponsors uit Nederland. In het noordoosten, in de binnenlanden vond de dochter van Berend v.d. Weerd haar roeping en werk.
Donderdag 10 april doet ze haar verhaal in De Veenderij in Ederveen. Aanvang 10.00 uur.

Jacqueline_van_de_Weerd_1
Foto: Jaqueline aan het werk op de kraamafdeling.

Na haar opleiding belande ze in het Engelse Oxford, maar vond dat ze haar vleugels uit moest slaan. Haïti kwam op haar pad. Het was na de verwoestende aardbeving van 2010 dat Jacqueline haar spoor zag gaan naar het armste land van de wereld. “Er was vraag om hulp. In Haïti was net een cholera epidemie uitgebroken. Zo kwam ik in het ziekenhuis Passe Catabois terecht. In eerste instantie voor zes maanden. Nu heb ik er mijn werk gevonden.”
Dit ziekenhuis draait geheel op vrijwillige giften van particulieren en sponsors uit Nederland. Vanuit Ederveen vindt er ondersteuning plaats via de HHG Ederveen.

Werken in Haïti en vooral in het ziekenhuis, is een constant gevecht om de schaarse middelen zo optimaal mogelijk te gebruiken. Aan alles is gebrek of een tekort.
Op de dag dat Jacqueline voor een maand terug zou gaan naar Nederland stonden er ’s ochtend nog 107 patiënten op haar te wachten. Vanuit de behandelkamer ging het zo achterop de brommer richting het vliegveld. Drie dagen later deed ze de deur van haar ouderlijke huis in Ederveen open.

Jacqueline_van_de_Weerd_2
Foto’s: dehoofdingang van het ziekenhuis

Ze was weer voor even in het land. Niet om vakantie te houden, maar voor het onderhouden van contacten en te vertellen over het werk in Haïti en vooral in het ziekenhuis Passe Catabois.
In de Veenderij is iedereen welkom. Dan doet de dochter van Berend v.d. Weerd haar verhaal. Financiële ondersteuning is welkom. Elk bedrag is welkom, hoe klein ook.
Bedenk een dat voor vijf euro een kind met ondervoeding een week te eten heeft, een ‘tientje’ is genoeg om een patiënt met HIV een maand lang te behandelen. Wie twintig euro geeft weet dat met dit geld een gezin zonder moeder een maand lang ondersteuning krijgt.

Loop donderdagavond 12 april eens De Veenderij binnen.