Nieuws
 Ederveners, graag wil ik het volgende ter sprake brengen. Voor mijn profielwerkstuk heb ik onderzoek gedaan naar de AED. Na een enquête in de buurt heb ik geconstateerd dat veel mensen niet weten waar alle AED’s hangen en er al helemaal niet zeker van zijn of ze hem zomaar kunnen pakken.
 
Dit leidt er toe dat in een noodsituatie mensen niet weten hoe ze moeten handelen. Nu is het natuurlijk het allermooist als iedere Edervener een EHBO-diploma met reanimatie zou hebben. Er valt echter al veel voordeel te behalen met wanneer iedereen weet waar de dichtstbijzijnde AED hangt en hoe deze werkt. Daarom heb ik dit voor u op een rijtje gezet.
 
De meest centrale AED hangt bij dorpshuis de Zicht, rechts naast de hoofdingang.
De volgende hangt rechts naast de hoofdingang van zorgcentrum de Veenderij aan de Veldjesgraaf.
Er hangt er ook een AED bij voetbalvereniging Advendo’57 rechts naast de ingang.
De laatste hangt bij het kerkgebouw van de Ger. Gem. in Ned. aan de garagebox.
 
Waarom een AED?
Om misverstanden te voorkomen, een AED is geen vervanging van de reanimatie, maar slechts een ondersteuning ervan. Het gebruik van een AED verhoogt de overlevingskans van de patiënt van 10% naar 70%. Het gebruik van de AED bij een reanimatie is dus levensreddend.
 
Hoe werkt een AED eigenlijk?
Deze AED’s werken allemaal hetzelfde: Je drukt op de aan-knop in en het apparaat begint gelijk met het geven van instructies. Na het bevestigen van de elektroden gaat de AED beoordelen of er een schok gegeven kan worden. Als de AED een schok adviseert, druk dan op de rode schokknop (en niet op de aan/uit knop!).
Dit is grofweg een beschrijving van hoe een AED werkt. Wilt u fijne kneepjes van het vak leren, neem dan een EHBO-cursus. Het is een waardevolle investering die overigens door de meeste verzekeringsmaatschappijen wordt vergoed.
 
Afspraken
Na een flink aantal gesprekken met buurtbewoners, ben ik er achter gekomen dat in het geval van een hartstilstand, niet alleen een AED levens red, maar ook goede communicatie met de buurt. Weet u wie u moet vragen om hulp? Weet u wie er in de straat kan reanimeren? Maak het bespreekbaar! Een buurt-appgroep is bijvoorbeeld niet alleen geschikt voor het signaleren van vreemden in de buurt, maar ook voor het maken van afspraken over veiligheid.
Beste lezer, ik hoop dat ik u met dit artikel voldoende heb geïnformeerd over het gebruik van de AED en het belang van een reanimatiediploma.
Met vriendelijke groet,
Jan-Kees van den Bosch