Nieuws
Na 5 jaar van Duitse bezetting komen op 17 april 1945 de eerste pantserwagens en brenguncarriers van het 49e verkenningsbataljon van de Polar Bear Division vanuit Lunteren naar Ederveen. De bevrijding is in zicht, maar laat helaas nog op zich wachten. Ederveen blijft nog enkele dagen ‘niemandsland’, met de Engelsen aan de ene kant, rondom de Bruinehorst en de Duitsers aan de andere kant, komend vanuit De Klomp. Maar op 24 april is dan uiteindelijk Ederveen ook bevrijd. De Klomp en Geldersch Veenendaal zijn dan nog in handen van de Duitsers en er zitten daar ook nog veel SS soldaten. Op 9 mei 1945 worden ook De Klomp en Geldersch Veenendaal bevrijd.
Ederveen_viert_feest 
Op 4 mei mogen we elk jaar hen herdenken die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven. Op 5 mei mogen we elk jaar vieren dat we in vrijheid leven. Dit jaar is het ’70 jaar bevrijding’. Reden voor de historische vereniging Oud Ederveen en het Oranje Comité om hun activiteiten te combineren en op zaterdag 9 mei er een leuke en informatieve dag van te maken voor iedereen.
 
‘Ederveen en de Tweede Wereldoorlog’: een tentoonstelling met o.a.: foto’s, voedselbonnen, distributiekaarten, persoonsbewijzen, oorlogsattributen en miniaturen van legervoertuigen. Een aantal oorlogsvoertuigen zullen niet ontbreken en ander (naoorlogs) militair materieel.
U kunt deze tentoonstelling bezoeken van 9.00 tot 15.30 uur, Bruinhorsterpad 20 (Dikkenberg Beton). Toegang gratis.
 
‘Oldtimerdag’: deze wordt gehouden bij Evers, Brinklanderweg 3, vanaf 9.00 uur, met o.a.: auto’s, vrachtwagens, tractoren, brommers en machines. Er zijn ook toertochten voor de oldtimers uitgezet.
De oldtimerbus van stalhouderij H. van Roekel zal met de ouderen deze rit rijden. Omstreeks het middaguur zullen de oldtimers bij de tentoonstelling van Oud Ederveen aan de Bruinhorsterpad 20 te bezichtigen zijn.
 
‘Bevrijdingsfietstocht’: een fietstocht van ongeveer 25 km. De start van deze fietstocht is bij de tentoonstelling van Oud Ederveen, Bruinhorsterpad 20 en deze stopt bij de Oldtimerdag aan de Brinklanderweg 3. Starten met de fietstocht tussen 9.00 en 12.00 uur. Alle deelnemers krijgen aan het eind van de fietstocht een aandenken. Kosten € 3,00 per persoon.