Nieuws

Onafhankelijk van elkaar maar op hetzelfde punt maakten Martin van den Brink en Jack Brouwers in de vijfde etappe van de Dakar exact hetzelfde mee. Bij een afstap van drie meter kwamen ze op de neus van hun Ginaf in het zand terecht. ,,Eén keer zuchten en we waren voorover gekieperd”, vertelde Van den Brink. ,,Maar godzijdank viel ‘ie terug. Anders was het over geweest.”

Een_zucht_en_het_was_over_geweest
De Mammoet-truck kwam met de 27ste tijd over de finish van de met 100 kilometer ingekorte proef tussen Chilecito en Tucuman. ,,We hebben er veel langer over gedaan dan nodig was”, zei de Harskamaper. ,,Het was een echte Ginafdag: onze truck is voor deze omstandigheden – veel zand – gemaakt. We zaten er ook goed bij. Twee lastige waypoints kregen we allebei te pakken.”

Daar moesten Van den Brink en zijn navigator Peter Willemsen wel voor zoeken. Dat rondjes rijden door het loodzware zand kostte veel brandstof. Te veel, zo bleek tegen het einde van het eerste deel van de proef. ,,Dat wij dat waypoint hadden gevonden, heeft ons dus uiteindelijk niks opgeleverd, want we hebben meer dan een uur stil gestaan. Dat is wel jammer. We kwamen zo’n 25 liter diesel te kort. We hadden ook nog een band kapot, dus die zijn we eerst maar gaan wisselen. Toen we daarmee klaar waren, kwam Jack Brouwers langs. Die heeft ons brandstof gegeven zodat we verder konden. Toen we daar stonden, stopte Ales Loprais nog bij ons; zij konden dat lastige waypoint ook niet vinden. Ze moesten 20 kilometer terug. Dat hadden wij ook al gedaan. Als je dat weet dat Loprais negende is geworden, doet dat tijdverlies wel pijn.”

Van den Brink zag in het klassement onder andere Jo Adua (Team De Rooy) en René Kuipers (VeKa) voorbij komen, maar staat nog steeds twaalfde. ,,Het had allemaal veel erger gekund”, wist Van den Brink. ,,Op de neutralisatie naar het tweede deel van de proef zagen we de Tatra van Kolomy staan. Cabine voorover, drie man eronder. Ik weet niet precies wat ‘ie had, maar hij is klaar. Die stond achtste in het klassement. Zo zie je maar: het kan in één seconde afgelopen zijn, ongeacht waar je staat in het klassement. Dat Jack en wij exact hetzelfde meemaakten, is niet te geloven. Maar we hebben allebei alle geluk van de wereld gehad dat het goed is afgelopen. Daar gaan we bij de finish nog een biertje op drinken.”

Bron: ede stad 10-01-2014