Nieuws
Door huisarts Bob van Heukelom
 
Moleculaire biologie is de wetenschap die zich bezighoudt met de levensprocessen van cellen, de allerkleinste basiseenheden van leven. De vooruitgang die in deze tak van wetenschap is gemaakt is duizelingwekkend. De ontdekkingen van de afgelopen 15 jaar hebben voor een grote doorbraak gezorgd in de geneeskunde.
Toch horen we hier niet veel over in het nieuws, dit komt omdat de kennis weinig toegankelijk is voor niet-wetenschappers. Dat is jammer voor jonge wetenschappers in de dop. Ze weten niet wat ze missen, want ze horen er geen enthousiaste verhalen over.
Veel jongeren weten na hun middelbare schoolopleiding niet goed waarin ze verder willen leren. Of je nu een middelbare opleiding of een hogere opleiding gaat volgen, er is in de wetenschap voor iedereen plaats.
Studies als biochemie, scheikunde of moleculaire biologie worden als moeilijk en saai gezien, maar niets is minder waar. Werken binnen de wetenschap kan een heel interessant leven bieden voor wie zich fundamentele vragen stelt over ons bestaan.
 
In een drietal lezingen zal voormalig huisarts Bob van Heukelom de levensprocessen, die zich op nanoschaal afspelen in ons lichaam, op een toegankelijke wijze tot leven brengen.
Of u nu jong of oud bent, iedereen die geïnteresseerd is in het wonder dat ‘leven’ heet, is van harte welkom.
 
De eerste lezing zal worden gehouden op 22 januari 2019 en zal gaan over de ontdekking en de ongelofelijk ingenieuze interne werking van cellen, de ‘dragers van leven'.
De tweede lezing, die wordt gehouden op 12 maart 2019, gaat over de zoektocht naar het gen, de werking van het DNA en de fantastische, maar soms ook gevaarlijke mogelijkheden van genetische manipulatie.
De derde lezing wordt gehouden op 16 april 2019 en behandelt de twee grootste bedreigingen waarmee onze cellen te maken krijgen. Voor de pauze gaat het over de toenemende bedreiging van resistente bacteriën. Na de pauze wordt de oorzaak en het ontstaan van kanker, de “Keizer aller ziektes”, belicht.
 
De drie lezingen zijn onafhankelijk van elkaar te volgen, maar voor een beter begrip is het volgen van alle drie de lezingen aan te raden, aangezien er een duidelijke opbouw in zit.
De lezingen worden gehouden in het Westhoffhuis en beginnen om 19.30 uur (stipt). Toegangsprijs is € 5,- (inclusief 1 kopje koffie/thee.) Kaarten aan de zaal, maar wie zich tijdig aanmeldt via rovheukelom@gmail.com of info@westhoffhuis.nl weet zich verzekerd van een plaats.