Nieuws
Op het inloopspreekuur van september kwam er een ouder echtpaar het Westhoffhuis binnengewandeld. Ze wilden mij, als notaris, graag spreken en wat meer informatie hebben over een levenstestament. Van een bevriend echtpaar hadden ze gehoord dat het verstandig was om daarvoor eens naar het inloopspreekuur te gaan.
 
Tijdens het gesprek vertelden zij mij dat zij drie kinderen hebben. Hun vermogen bestaat uit wat spaargeld bij de bank en ook een (hypotheekvrij) eigen huis in het centrum van Lunteren. De man had al een keer een lichte hersenbloeding gehad en kon wat moeilijker praten. Ze hadden veel vragen over wat er zou gebeuren als één van hen zijn of haar zaakjes niet meer zelf kon regelen. Ze maakten zich grote zorgen over hoe de ander in die situatie verder zou kunnen gaan. Ik kon hen snel duidelijk maken dat dit allemaal in een levenstestament is te regelen. Ze waren zichtbaar opgelucht nu bleek dat dit kon worden geregeld; er viel als het ware een last van hun schouders. Tijdens het inloopspreekuur heeft het echtpaar direct een afspraak met mij op het kantoor ingepland.
 
Levenstestament
In het gesprek op kantoor hebben we verder gesproken over hun persoonlijke situatie. In het levenstestament leggen ze vast dat ze elkaars zaken mogen regelen. Maar wat nu als één van hen overlijdt? Wie mag dan de zaken regelen voor de langstlevende? Het liefst wilden ze twee van hun kinderen samen de zaken laten regelen. Gelukkig kon ook dat worden vastgelegd in het levenstestament.
 
Schenking op papier
Al snel kwam ook hun vermogen ter sprake. Eigenlijk wilden ze wel weten hoe ze nu al een stuk van de overwaarde aan de kinderen kunnen schenken. Een zogenaamde “schenking op papier” bleek hiervoor de oplossing. Door deze schenking op papier hoeft er later bij hun overlijden minder erfbelasting te worden betaald. Bovendien zouden ze door deze schenking op papier ook nog kunnen besparen, indien ze later in een zorginstelling worden opgenomen.
Dit kalenderjaar mogen ouders een bedrag van € 5.363,- belastingvrij aan hun kinderen schenken. Van deze mogelijkheid om belastingvrij te schenken heeft het echtpaar gebruikgemaakt. Bovendien hebben ze meteen een afspraak voor januari 2019 gemaakt om weer het belastingvrije bedrag aan hun kinderen te schenken. Dan is dat ook maar meteen voor 2019 geregeld!
 
Wilt u graag meer weten over het testament en het levenstestament of heeft u andere vragen over notariële zaken, belastingen of verzekeringen? Bezoek dan het eerstvolgende inloopspreekuur op vrijdag 29 juni van 16.00 tot 17.00 uur in het Westhoffhuis. Het spreekuur wordt aangeboden door Assurantiekantoor De Groot, Van Putten Van Apeldoorn notarissen en Onderweegs & De Groot Accountants en Adviseurs.
 
Mr. Maarten Vriens, notaris te Lunteren