Nieuws

Het is de blikvanger geworden van Wekerom. Het glasmozaïek De Zaaier op het nieuwe Kulturhus van Wekerom. Dit mozaïek vormde jarenlang een onderdeel van de basisschool die bij het dorpshuis De Kastanjehof stond.
Bij de sloop van de school is het op een haar na gered. Dankzij een heldere ingeving bij de gemeente Ede werd het gered door contact op te nemen met Van Milt restaurateurs op het bedrijventerrein De Stroet in Lunteren.

De_Zaaier_blikvanger_tijdens_open_dag_Kulturhus

Daar werd meteen alert gereageerd en werden een aantal bedrijven op De Stroet benaderd. Of zij mee konden helpen het mozaïek De Zaaier te redden. Echter, er was maar korte tijd beschikbaar om het van de muur te redden.
Dankzij de samenwerking met Top Transporten, Bouwbedrijf Budding (bekisting) en Goor Metaal (lijst huidige kunstwerk) kon Van Milt Restaurateurs een reddingsplan opzetten.

De operatie liet zich vergelijken met die van de terugverhuizing van de schilderijen naar het Rijksmuseum, eerder dit jaar. Ook voor De Zaaier werd een speciale bekisting gemaakt, waarin het kunstwerk van kunstenaar Wim Mulder kon worden vervoerd.
Op het laatste moment voor de definitieve sloop werd het mozaïek uit de muur gezaagd, in de speciale bekisting geplaats en vervoerd naar De Stroet.
Toen begon het werk voor de specialisten bij Van Milt Restaurateurs. Alles werd nauwkeurig gedocumenteerd voordat het restauratie proces in gang werd gezet. Het glasmozaïek had veel te lijden gehad, nadat het decennia lang was blootgesteld aan weer en wind.
De stukjes glas welke waren beschadigd werden precies op maat opnieuw gemaakt. Hiertoe werd een gespecialiseerde fabriek ingeschakeld. Ondertussen was het mozaïek op een nieuwe ondergrond geplaatst, waardoor het op de huidige locatie uitstekend tot haar recht komt.

Na een intensief en uiterst nauwkeurig proces was De Zaaier in haar oude glorie hersteld. Inde zomer van 2013 werd het teruggeplaatst op de muur van het toen nog in aanbouw zijnde Kulturhus van Wekerom.
Sindsdien is het de blikvanger van Wekerom geworden, dankzij de samenwerking van een aantal bedrijven op De Stroet. Met elkaar hebben zij een bijzonder kunstwerk gered en het, volledig gerestaureerd, teruggegeven aan de inwoners van Wekerom.