Middelpunt van Nederland 2

Het middelpunt van Nederland is op de Lindenboomsberg, nabij de Goudsberg te Lunteren gelegen.
Het bewijs van deze stelling kun u nalezen op onze site op:
"HET MIDDELPUNT VAN NEDERLAND"

Onderstaand artikel is gepubliceerd in de Gelderlander van 26-07-2003 door: Eelco van den Heuvel en wordt hier ongenuanceerd weer gegeven!

 

Het geografische middelpunt
van Nederland valt in het water


Nederlanders zijn dol op markante punten. Het hoogste, het laagste, het natste, het droogste, noem maar op. Het is dan ook niet zo gek dat toeristisch Ede -dat op toeristisch gebied eigenlijk alleen maar bomen en hei te bieden heeft- ook een markant punt heeft geconfisceerd: het geografisch middelpunt van Nederland. In het bos vlak bij De Goudsberg in Lunteren markeren een paar stenen het hart van Nederland.

Dat is althans op 16 okober 1965 bepaald. Met de natte vinger, zo wordt gefluisterd. Hoe dan ook: de gemeente Ede had er een attractie bij.
Maar, zoals de regel luidt, niets is zeker en zeker niet in discussiegevoelig Nederland. U voelt m al aankomen: er zijn verschillende middelpunten in Nederland. Toch al gauw een stuk of vijf. Het NRC Handelsblad onthulde onlangs dat het middelpunt van Nederland moet worden gezocht in de Lange Duinen tussen Soest en Soestduinen.

Dat ligt op 52<SC176>, 9 13 NB en 5<SC176> 17 37 OL. De verslaggever komt op dat punt uit omdat de lijnen tussen het meest zuidelijke en noordelijke punt -respectievelijk grenspaal 12 in Limburg en de noordrand van Rotummerplaat- en het meest westelijke en oostelijke punt -grenspaal 360 in Zeeland en grenspaal 196 in Groningen elkaar daar snijden. Volgens NRC heeft de Topografische Dienst van het ministerie van Defensie k een eigen middelpunt. Dat ligt tweenhalve kilometer westelijk van de Lange Duinen.
Maar wie op internet grasduint komt ng een middelpunt tegen en wel in Drenthe. Dat staat althans op www.dierinbedrijf.nl. Bij Putten ligt ook een middelpunt van Nederland: het zwaartepunt.

Het zwaartepunt is volgens Van Dale het punt waaromheen de massa van een lichaam gelijkelijk verdeeld is.
Een ring in een steen in het Puttense bos markeert dit punt en daaromheen vind je dus overal evenveel Nederland, zeggen ze in Putten.
Goed, eenvoudige vraag: waar ligt het middelpunt van Nederland, bij Lunteren, bij Soest, in Drenthe of bij Putten?

Dat hangt ervanaf welke grenzen je hanteert, zegt geodeet (landmeter) ir. Peter Mekenkamp. Houd je de landsgrenzen aan of neem je de territoriale wateren mee?
Hoewel Drenthe Mekenkamp wat onwaarschijnlijk lijkt, kan het middelpunt best bij Putten, Lunteren of Soest liggen.
Toch houdt Mekenkamp zelf een nder punt aan: in het Veluwemeer ten zuidoosten van Zeewolde.
Daar, en dus niet bij Putten, ligt het zwaartepunt van Nederland en dat wordt geografisch gezien al het middelpunt van Nederland, aldus Mekenkamp, die het punt tot op tweehonderd meter nauwkeurig heeft berekend.
Maar, zegt hij, in de wetenschap wordt het middelpunt als een grapje beschouwd.


Bron: de Gelderlander, 26-07-2003 Eelco van den Heuvel