Buurtpreventie
 

Buurt preventie door Whatsapp groepen

 
Buurtpreventie
 
 
Buurtpreventie is van en voor de bewoners van uw buurt.
Extra oren en ogen op straat geven u en uw buren een veiliger gevoel en helpen ook om uw buurt daadwerkelijk veiliger te maken.
Buren die een oogje in het zeil houden, die buren waarschuwen bij onveilige situaties en die nauw samenwerken met de professionals in de buurt.
De buurt is van u en uw buren. Maak er samen iets moois van!
 
Klik op een van de onderstaande links om meer te ontdekken over buurtpreventie:
 
 
 
 

Wat is buurtpreventie

 
Overal in Nederland maken steeds meer mensen gebruik van een WhatsAppgroep om hun buurt of wijk veiliger te maken. Buurtbewoners kunnen elkaar via WhatsApp attent maken op zaken die spelen in de buurt. Ze kunnen samen een oogje in het zeil houden en sneller verdachte situaties melden bij de politie.
 

De WhatsAppgroepen

Per buurt, wijk, of deel van een wijk, kan een WhatsAppgroep actief zijn. Actieve WhatsAppgroepen worden gemeld bij gemeente en politie. Soms doet de wijkagent ook mee. Zo kunnen wijkbewoners gericht geïnformeerd worden bij relevante zaken in hun eigen wijk.
 

Wat kun je doen?

Heb je een mobiele telefoon met WhatsApp en woon je in een gebied waar een Whatsappgroep actief is? Meld je dan aan bij www.lunteren.com/buurtpreventie, een initiatief van betrokken inwoners. Hier vind je meer informatie en kun je ook zien welke BuurtwhatsAppgroepen actief zijn. Bij aanmelding word je gekoppeld aan een WhatsAppgroep met je buurtbewoners. Er kan ook in jouw buurt een nieuwe groep gestart worden, als er voldoende belangstelling is.
 

Hoe werkt het?

Als je deelneemt aan een WhatsAppgroep in jouw buurt kun je berichten krijgen van je eigen buurtbewoners als ze iets niet vertrouwen, of je kunt zelf anderen informeren door een bericht te plaatsen. Vergeet nooit om bij elke verdachte situatie 112 te bellen!
 

Een voorbeeld

Hieronder een voorbeeld van de werking van de Whatsapp groep.  (met dank aan de whatsapp groep Bennekom voor de afbeeldingen).
 
 Buurtpreventie  Buurtpreventie
 
Buurtpreventie  Buurtpreventie
 
Buurtpreventie  Buurtpreventie
  
 

Gebied

 
 
 
Binnen Lunteren, zowel binnen- als buiten de bebouwde kom, zijn sinds de start in 2013 diverse Whatsapp groepen ontstaan. Maar helaas is nog niet geheel Lunteren onderverdeeld in groepen.
We zijn dus nog op zoek naar beheerders. Lijkt u dit iets voor u? Neem dan contact met ons op. 
 
 

Spelregels voor deelname aan de Whatsapp-groep

 
 1. Deelnemers hebben een minimum leeftijd van 18 jaar.
 2. Deelnemers zijn woonachtig in de wijk/buurt waar de groep wordt opgericht.
 3. Het oprichten van een WhatsApp-groep is een burgerinitiatief en is bedoeld om elkaar te informeren over verdachte situaties. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.
 4. Volg de volgende stappen bij het zien van een verdachte situatie:    
  S = Signaleer     
  A = Alarmeer 1-1-2      
  A = App om de verdachte situatie bekend te maken bij anderen.  
  R = Reageer. Doe dit door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon.  De bedoeling is dat we de plannen van de mogelijke inbreker verstoren. (“ zaak stuk maken”). Doe dit alleen als u zich veilig voelt. U kunt bijvoorbeeld vragen of hij/zij naar iemand op zoek is of laat merken dat hij gezien is. Daarnaast kunt u met meerder personen uit de Whatsapp-groep naar buiten gaan ipv alleen.
 5. Laat door middel van een Whatsapp-bericht aan elkaar weten dat 1-1-2 gebeld is. Voorkom een regen van 1-1-2 meldingen.
 6. Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.
 7. Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels/wetten.
 8. Het versturen van foto’s van een verdacht persoon is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement als dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en opvallende kenmerken kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
 9. Gebruik deze Whats-App groep alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten.
 
 

Aanmeldings formulier

 
Wilt u zich aanmelden als deelnemer voor de Whatsapp groep in uw buurt vul dan onderstaande formulier in. Ook als u een algemene vraag hebt kunt u het formulier gebruiken.
 
(velden met * zijn verplicht)
 
*Uw naam:
*Adres:
 Postcode:
 Woonplaats:
*Mobiele telefoonnummer:
*Emailadres:
*Wil ook beheerder worden voor de buurtpreventie groep:
Ja Nee
 
 Uw vraag / Opmerking: