1938 Dirk van Dijk 2009

Dirk van Dijk

 

We wisten al geruime tijd van zijn teruglopende gezondheid. Toch kwam dit bericht als een schok voor ons allen.

 

Dirk was gedurende ruim 60 jaar lid van KNA. Een aantal jaren geleden moest hij noodgedwongen stoppen met musiceren. Hij bleef echter zeer nauw bij de vereniging betrokken. Gedurende zijn lidmaatschap heeft hij meerdere bestuursfuncties bekleed, waaronder vanaf 1974 maar liefst 10 jaar het voorzitterschap. Daarnaast was hij als bestuurslid meerdere jaren verbonden aan de Edese Federatie van Muziekverenigingen, was hij provinciaal bestuurder bij de KNF en concourscommissaris bij diverse concoursen.

 

Dirk was een verdienstelijk muzikant. Hij volgde vanaf zijn achtste jaar cornetles bij zijn vader. Met succes: op het onderlinge solistenconcours van KNA speelden ze samen het duet ‘De twee vinken’. Een lastig duet, zeker voor iemand die nog maar zo kort les had. Dirk enthousiasmeerde ook zijn kinderen en kleinkinderen. Momenteel spelen zoon Gerrit en kleinzoon Dirk bij ons fanfareorkest, kleinzoon Rien speelt in het jeugdorkest.

 

Ook organisatorisch was Dirk van jongs af aan betrokken bij de vereniging. Bij het 50 jarig jubileum speelde hij als tiener een prominente rol bij het volkstoneel, waar hij natuurlijk zelf ook in speelde. Hij was meer dan 30 jaar actief voor toneelgroep de Knallers. Niet alleen als speler, maar soms ook als regisseur vervulde hij zijn rol.

 

Dirk cijferde zich in de groep zo veel mogelijk weg. Hij heeft diverse instrumenten gespeeld. Bij bezettingsproblemen vulde Dirk de gaten. Zo begon hij op cornet, daarna trompet, trombone, sopraansaxofoon en tot slot altsaxofoon. Hij deed vaak mee aan solistenconcoursen. Ondanks dat hij een bovengemiddeld muzikant was, had hij tijdens het soleren de zenuwen vaak niet onder controle. Toch bleef hij het proberen, wat kenmerkend was voor zijn doorzettingsvermogen.

 

Tijdens zijn voorzitterschap viel vooral zijn enorme creativiteit op. Samen met zijn boezemvriend Aalbert Klomp organiseerde hij in 1977 een grootse feestweek, ter ere van het 70 jarig jubileum van KNA. Deze werd afgesloten met een boerenbruiloft. Dit was een enorm succes! Een groot aantal mensen was er voorstander van dit jaarlijks te gaan herhalen. Hieruit ontstond de Oud Lunterse Dag.

 

Een ander zeer succesvol jaarlijks terugkerend evenement zag vijf jaar later het levenslicht. Tijdens het 75 jarig jubileum werd voor de eerste keer de ‘Sterkste man van Lunteren’ georganiseerd. Naast het bedenken, uitwerken en organiseren van dit soort grote evenementen was Dirk ook bedenker van een groot aantal acties. Zo organiseerde hij de bouwsteenactie voor de uitbreiding van Euterpe en een loterij voor nieuwe uniformen.

 

De betrokkenheid van Dirk ging ver. Toen hij besloot te stoppen met het actief meespelen binnen de fanfare, wilde hij geen lege plek achterlaten. Dirk zorgde eigenhandig voor een goede vervanging door zijn neef, ook Dirk van Dijk, over te halen weer lid te worden van KNA Lunteren. Hij bleef zeer betrokken. Zo was hij lid van de Fanfare Sociëteit en bleef hij zoveel mogelijk de diverse optredens bezoeken. Totdat dit, door alle hinder die hij in toenemende mate ondervond, niet meer ging. Het viel hem zwaar dit te moeten accepteren.